חדשות

מחקר: הגוף מתייחס לבשר אדום כ"פולש זר" ומתניע המערכת החיסונית נגדו

לדברי החוקרים האמריקאיים, הדבר עשוי להוביל למקרי סרטן; הצוות איתר סוכר המצוי בקרב טורפים ובבשר אדום, ואינו מצוי בבני אדם

במחקר שפורסם בשבוע שעבר בכתב העת של האקדמיה האמריקאית למדעים (PNAS), דיווח צוות מאוניברסיטת קליפורניה, כי גוף האדם רואה בבשר אדום "פולש זר" ומתניע תגובה של המערכת החיסונית שעלולה ליצור תאים סרטניים.

אין זו הפעם הראשונה שצריכת בשר אדום נקשרת להופעת סרטן. כבר עשרות שנים מייחסים לו זאת מחקרים שונים. אבל זו הפעם הראשונה, ציינו החוקרים בדיווחם עתה, "שאנחנו חושבים שאנחנו יודעים מה גורם לכך".

בעבר תהו מדענים מדוע יונקים אחרים, טורפים, אוכלים בשר אדום בכמויות גדולות ואין לכך עליהם השלכות בריאותיות – אך המצב אינו כך אצל בני אדם. עתה, סבור צוות החוקרים כי נמצאה הסיבה.

החוקרים, ובראשם פרופסור אג'יט וארקי (Ajit Varki), דיווחו כי מצאו שבשר אדום מכיל סוג של סוכר שבאופן טבעי מיוצר בגופם של טורפים, אבל לא בבני אדם. פירוש הדבר: כאשר בני אדם אוכלים בשר אדום לסוגיו, הגוף מתניע תגובות חיסוניות כנגד הסוכר הזר, ומייצר נוגדנים נגדו, המחוללים דלקת העלולה לגרום לסרטן.

הסוכר המצוי בגופם של אוכלי-בשר אחרים בקרב בעלי החיים הגדולים, שאיננו "מפעיל" את המערכת החיסונית שלהם הוא Neu5Gc, נגזרת של Glycan.

המחקר שבו הוכיחו החוקרים את ממצאיהם נעשה בעכברים שעברו הנדסה גנטית, כך שגופם לא ייצר Neu5Ce. הם פיתחו גידולים ממאירים כאשר הוזנו בסוכר מהסוג הזה. "זו הפעם הראשונה", מסר פרופסור וארקי, "שהראנו באופן ישיר – הגם שנעשה במודל עכבר - מצב שחיקה את מה שמתרחש בגוף האדם כאשר הוא באופן עצמוני מפתח גידולים סרטניים. היה יותר קשה להשיג את התוצאה המוכחת הזאת בפרק זמן קצר אצל בני אדם".

עבודת המחקר, סבורים המדענים, עשויה לספק הסבר לקשר פוטנציאלי שבין צריכת בשר אדום למחלות אחרות מחמירות, עקב דלקת כרונית כמו טרשת עורקים וסוכרת סוג 2. עם זאת, ברור כי צריכה מתונה של בשר אדום עשויה להוות מקור תזונה טוב עבור צעירים. "אנחנו מקווים שעבודתנו תוביל למציאת פתרונות מעשיים מועילים ל'מלכוד 22' הזה", הסביר פרופסור וארקי.

לדברי תזונאים, בשר אדום הוא מקור טוב לחלבון, ויטמינים ומינרלים. ואולם, יותר ויותר מחקרים הצביעו על כך שצריכת יותר מדי בשר אדום תזיק לבריאות בטווח הארוך. ביוני האחרון פרסם צוות חוקרים מאוניברסיטת "הרווארד", כי תפריט המכיל כמות גדולה של בשר אדום מגדיל סיכון לסרטן שד בקרב נשים ב-22%. ב-2005 מחקר אחר מצא, כי צריכה קבועה של בשר אדום של 160 גרם ביום, מגדילה ב-33% את הסיכון להופעת סרטן מעי. מחקר קודם נוסף טען כי הצבען (פיגמנט) בבשר אדום פוגע בדנ"א של דפנות תאי מערכת העיכול.

לתמצית הדיווח ב-PNAS לחצו כאן

 

נושאים קשורים:  חדשות,  סרטן,  סוכר,  בשר אדום,  Neu5Gc,  Glycan,  אוניברסיטת קליפורניה
תגובות
 
זאב בן חיים
10.01.2015, 22:03

אין באפשרותי לבחון לא בעד ולא נגד הנטען בכתבה זו
איפה הסטטיסטיקה הרפואית?
ישנם אזורים בהן האוכלוסיות בעולם ניזונות מבשר נא או כמויות גדולות של בשר אדום, האם באותן אוכלוסיות מס המקריים של מחלות ממאירות סובלות מה נימסר בכתבה זו?