מחקרים

נחשף מנגנון רגולציה על ייצור טריגליצרידים בכבד, שאינו תלוי באינסולין

מחקר חדש פותר את אחד הפרדוקסים המרכזיים בסוכרת; לפי המחקר, ישנה רגולציה על ייצור טריגליצרידים בכבד שאינה תלויה באינסולין כי אם בסובסטרט

20.01.2015, 10:25
בדיקת דם, רמת טריגליצרידים בכבד (צילום: אילוסטרציה)

התופעה שבה התנגודת לאינסולין בכבד היא סלקטיבית, כלומר שהכבד ממשיך לייצר גלוקוז על אף נוכחות אינסולין, אך בד בבד מגיב לאינסולין בליפוגינזה ובכך גורם לשחרור טריגליצרידים מהכבד, היתה עד כה פרדוקס לא פתור. התוצאה במקרה זה היא היפרגליקמיה, היפרליפדמיה וסטאטוזיס כבדי, שגורם למחלת כבד שומני שאינה על רקע אלכוהול (NAFLD).

צוות חוקרים מאוניברסיטת "ייל" טוען שפתר את הפרדוקס. בעוד שמחקרים שניסו לפתור את הסוגיה התרכזו בלמצוא הסתעפות במערכת האותות של אינסולין למטבוליזם של גלוקוז לעומת שומנים, סבר צוות החוקרים שישנו מסלול לייצור טריגליצרידים בכבד שאינו תלוי באינסולין.

החוקרים בחנו את קצב האסטריפיקציה של חומצות שומן לטריגליצרידים בכבד באמצעות שימוש בפלמיטאט מסומן. לשם כך, השתמשו החוקרים בחולדות רגילות, חולדות שניזונו מדיאטה עתירת שומן וסבלו מתנגודת לאינסולין, וחולדות שהרצפטור לאינסולין אצלן עבר מודיפיקציה גנטית. קצב האסטריפיקציה נמדד בריכוזים שונים של שומן בדם ובריכוזים שונים של אינסולין בדם, באופן בלתי תלוי, בכל אחת מקבוצות החולדות.

התופעה שבה התנגודת לאינסולין בכבד היא סלקטיבית היתה עד כה פרדוקס לא פתור בתחום הסוכרת

החוקרים מצאו, שקצב האסטריפיקציה של חומצות שומן לטריגליצרידים בכבד תלוי בריכוז חומצות השומן בדם באופן בלתי-תלוי בשינויים בריכוז האינסולין בדם ובאופן בלתי-תלוי בסיגנלים ההפטוסלולאריים של אינסולין.

תוצאות אלו סותרות את קיומו של הפרדוקס. למעשה, אין מדובר בתנגודת סלקטיבית לאינסולין. החוקרים טוענים שעיקר המקור לסינטזת שומנים בכבד - אסטריפיקציה של חומצות שומן - תלוי בעיקר בקצב זמינות הסובסטראט וברובו אינו תלוי בפעילות של אינסולין בכבד.

ערכה: ד"ר שירי אלפרט

מקור:
Vatner DF, Majumdar SK, Kumashiro N, et al. Insulin-independent regulation of hepatic triglyceride synthesis by fatty acids. PNAS. Published ahead of printing, 6th January 2015.

נושאים קשורים:  מחקרים,  סוכרת סוג 2,  תנגודת לאינסולין,  כבד,  טריגליצרידים,  חומצות שומן,  NAFLD
תגובות