קפה

שתיית קפה מפחיתה הסיכון לסרטן כבד ולתמותה ממחלות כבד כרוניות

מחקר פרוספקטיבי מצא קשר בין צריכת קפה לבין סיכון מופחת לקרצינומה בכבד ולתמותה ממחלת כבד כרונית גם בקרב מיעוטים בארה"ב

21.01.2015, 10:10
קפה (צילום: אילוסטרציה)

ההיארעות של קרצינומה ממקור תאי הכבד (HCC) בארה"ב עלתה בשלושת העשורים האחרונים פי שלושה. בשנת 2013, HCC הייתה הסיבה השביעית בשכיחותה לתמותה מסרטן בארה"ב, שיעור שתורגם ל-21 אלף מקרי תמותה.
ישנו הבדל משמעותי בשכיחות הגידול בין מוצאים אתניים שונים. אצל אסיאתיים ואצל היספנים השכיחות היא פי שלושה ופי שניים גדולה יותר, בהתאמה, לעומת לבנים.

מחקרים קודמים מצאו קשר בין צריכת קפה לבין שיפור בתפקודי הכבד, כולל ירידה ברמת אנזימי הכבד בפלסמה וכן חומרה נמוכה יותר של מחלת כבד והתקדמותה. מחקרים אפידמיולוגיים הציעו, ששתיית קפה מגינה מפני HCC ומחלת כבד כרונית. אולם, עד כה לא נערכו מחקרים פרוספקטיביים בקרב בני המיעוטים בארה"ב, שבחנו את הקשר בין שתיית קפה לבין HCC ותמותה ממחלת כבד כרונית.

החוקרים השתמשו בנתונים ממחקר העוקבה המולטי-אתני. המשתתפים במחקר מילאו שאלונים שנגעו לצריכת קפה וכן להרגלים דיאטטיים והרגלי חיים אחרים. בסך הכל, כלל המחקר מעל 215 אלף משתתפים מהוואי ומקליפורניה, ממוצא אפרו-אמריקאי, הוואיי, אמריקאי-יפני, לטיני ולבן. משך המעקב הממוצע היה 18 שנים.

בסך הכל בתקופת המעקב היו 451 מקרים של HCC ו-654 מקרים של תמותה ממחלת כבד כרונית. צריכה גבוהה של קפה היתה קשורה בסיכון מופחת ל-HCC ולתמותה ממחלת כבד כרונית.

יחסית לאלו שלא צרכו כלל קפה, אלו שצרכו 2-3 כוסות קפה ליום היו בעלי סיכון מופחת ב-38% לחלות ב-HCC (סיכון יחסי: 0.62, רווח בר סמך 95%; 0.46-0.84) ובעלי סיכון מופחת ב-46% למות ממחלת כבד כרונית (סיכון יחסי: 0.54; רווח בר סמך 95%; 0.42-0.69). אצל אלו שצרכו מעל 4 כוסות קפה ליום נמצאה ירידה של 41% ו-71% בסיכון ל-HCC ולתמותה ממחלת כבד כרונית, בהתאמה, יחסית לאלו שלא צרכו כלל קפה.

הקשר ההפוך נשאר דומה בלי קשר למוצא, למין, למסת הגוף, לעישון, לצריכת האלכוהול או לסוכרת.

החוקרים מסכמים, כי בקרב אוכלוסייה ממוצאים אתניים שונים, צריכת קפה מפחיתה את הסיכון לחלות בקרצינומה ממקור תאי הכבד ולתמותה ממחלת כבד כרונית.

המחקר נתמך על ידי המכון הלאומי לסרטן בארה"ב.

ערכה: ד"ר שירי אלפרט

מקור:
Setiawan VW, Wilkens LR, Lu SC, et al. Association of Coffee Intake with Reduced Incidence of Liver Cancer and Death From Chronic Liver Disease in the US Multiethnic Cohort. Gastroenterology 2015;148:118–125.

נושאים קשורים:  קפה,  קרצינומה בכבד,  מחלת כבד כרונית,  HCC,  סרטן כבד,  ארה"ב,  מחקרים
תגובות