מחקרים

מחקר מצא סיכון מוגבר לתמותה מסיבות שונות למי שצורכים בשר אדום

מחקר חדש מצא עלייה בסיכון לתמותה מכל הסיבות ותמותה מתשע סיבות שונות הקשורה עם צריכת בשר אדום מעובד ולא מעובד, בחלקו בשל צריכה של heme iron ו-nitrate/nitrite מבשר מעובד. בנוסף, הודגמה ירידה בסיכון הקשורה עם צריכה של בשר לבן, בעיקר בשר לבן לא מעובד

27.08.2017, 10:42

מחקר חדש בוצע במטרה לקבוע את הקשר בין סוגים שונים של צריכת בשר ומרכיבים הקשורים לבשר עם תמותה כללית ותמותה מסיבות ספציפיות. המחקר הינו מחקר עוקבה מבוסס אוכלוסייה שהתבסס על נתוני דיאטה
מ-NIH-AARP Diet and Health Study (מחקר עוקבה פרוספקטיבי של האוכלוסייה הכללית משש מדינות ושני אזורים מטרופולינים בארה"ב) שכלל נתונים מ-16 שנות מעקב עד סוף שנת 2011. במחקר נכללו 536,969 משתתפים בגילאים 50-71 בבסיס.

החשיפה הוגדרה כסך צריכת הבשר, מוצרי בשר אדום מעובד ולא מעובד (בקר, כבש וחזיר), ובשר לבן (עוף ודג), heme iron, nitrate/nitrite מבשר מעובד על סמך שאלוני דיאטה. מודלי רגרסיית Cox נעשו עם החמישון התחתון של צריכה קלורית כקטגוריית ההתייחסות.

התוצא הראשוני שנמדד היה תמותה מכל הסיבות במהלך זמן המעקב. נצפתה עלייה בסיכון לתמותה מכל הסיבות (hazard ratio לחמישון הגבוה ביותר בהשוואה לנמוך ביותר היה 1.26 ; 95%CI 1.23-1.29) ולתמותה מתשע סיבות שונות הקשורה עם צריכה של בשר אדום. גם בשר מעובד וגם בשר לא מעובד היו קשורים עם עלייה בתמותה מכל הסיבות ומסיבות ספציפיות. Heme iron ו- nitrate/nitrite מבשר מעובד היו קשורים עצמאית עם עלייה בסיכון לתמותה מכל הסיבות ולתמותה מסיבות ספציפיות. מודלים העריכו כי העלייה בתמותה הקשורה בצריכת בשר אדום הושפעה מצריכת nitrateי(37.0-72.0%) ובמידה פחותה יותר מ-heme ironי(20.9-24.1%). כאשר סך צריכת הבשר היה קבוע, החמישון העליון של צריכת בשר לבן היה קשור עם ירידה של 25% בתמותה מכל הסיבות בהשוואה לחמישון התחתון של הצריכה. כמעט כל הסיבות לתמותה הראו קשר הפוך לצריכת בשר לבן.

תוצאות אלו מראות עלייה בסיכון לתמותה מכל הסיבות ותמותה מתשע סיבות שונות הקשורה עם צריכת בשר אדום מעובד ולא מעובד, בחלקו בשל צריכה של heme iron ו-nitrate/nitrite מבשר מעובד. בנוסף, הודגמה ירידה בסיכון הקשורה עם צריכה של בשר לבן, בעיקר בשר לבן לא מעובד.

מקור: 

Etemadi Arash, Sinha Rashmi, Ward Mary H, Graubard Barry I, Inoue-Choi Maki, Dawsey Sanford M et al. Mortality from different causes associated with meat, heme iron, nitrates, and nitrites in the NIH-AARP Diet and Health Study: population based cohort study BMJ 2017; 357 :j1957

נושאים קשורים:  מחקרים,  בשר,  בשר מעובד,  בשר אדום,  תמותה
תגובות
 
אנונימי/ת
27.08.2017, 14:02

מעניין מתי אנשים ישכילו ויעברו לתזונה צמחית= טבעונית.

אנונימי/ת
27.08.2017, 18:04

דווקא לפי הכתבה הזו צריך לעבור לצריכה של בשר לבן

אנונימי/ת
28.08.2017, 12:34

כולסטרול אקסוגני מצוי רק במזון מן החי- ביצים חלב ובשר
מה שמוביל לרמות גבוהות של כולסטרול מסוג LDL זו תזונה מן החי בלבד.
הגיוני וודאי שתזונה צמחית היא בריאה יותר.

צריך לציין גם את החולשות של המחקר, כפי שמצויין בסוף המאמר. בכלל שמחקרי עוקבה יש חולשה כללית

אחרי שאנשים נפטרו, מי יודע כמה בשר צרכו, איזה בשר, באיזה גילאים, מה היו המחלות מהם סבלו,,,, מחקרי cohort הם דרך להשיג פרסום בלי להכיר את העובדות ומבלי להיות מוגבל בניתוחן.