מחקרים

ההשפעה של אדיפונקטין אצל מטופלים עם השמנה וכבד שומני

במחקר זה נמצא כי קיימים שינויים מוקדמים בתפקודי כבד אצל אנשים עם השמנת יתר ואצל מטופלים עם uNAFLD אשר ניתנים לגילוי באמצעים לא פולשניים

כבד שומני, מיקרו-גרף (צילום: אילוסטרציה)

השמנת יתר ומחלת כבד שומני שלא על רקע צריכת אלכוהול (NAFLD) הינם מצבים שכיחים, קשורים ועם סיכון מוגבר למחלת כבד חמורה ותמותה ממנה. לאדיפונקטין ולפטין תפקידים מגוונים בפתוגנזה של הצטברות שומן ו-NAFLD. יחד עם זאת, הקשר בין הצטברות שומן גוף ושומן כבדי, השפעה מוקדמת על תפקוד הכבד ורמות בלתי מאוזנות של אדיפוקינים טרם נבחן לעומק.

החוקרים בדקו באמצעות מבחן נשיפה עם (13C)-methacetin (או בקיצור, (13C)-MBT) 67 מבוגרים אשר חולקו לקבוצות על סמך אינדקס מסת גוף, ועל פי נוכחות/היעדר NAFLD בהדמיית על-קול (uNAFLD).

החוקרים מצאו uNAFLD אצל 20%, 73% ו-96% מהנבדקים שהיו עם משקל נורמלי, עודף משקל והשמנת יתר, בהתאמה. הדלתא מהמצב הבסיסי לאחר 15 דקות (DOB15), סמן ליעילות יכולת הפינוי הכבדי, הייתה נמוכה יותר אצל משתתפים אשר היו עם השמנת יתר בהשוואה למשתתפים שהיו עם משקל נורמלי, וכן נמוכה יותר אצל משתתפים שהיו עם uNAFLD בהשוואה למשתתפים ללא uNAFLD. כמו כן, אחוז המינון המצטבר לאחר 30 דקות (cPDR30), סמן לפעילות כבדית מיקרוזומאלית, היה נמוך יותר אצל חולי uNAFLD. בנוסף, DOB15 נמצא בקורלציה עם רמות אדיפונקטין במטופלים שהיו עם השמנת יתר ו-uNAFLD. מטופלים עם uNAFLD הדגימו בנוסף קורלציה חיובית בין ערכי cPDR30 לאדיפונקטין.

החוקרים סיכמו כי על פי  תוצאות המחקר קיימים שינויים מוקדמים בתפקודי כבד אצל אנשים עם השמנת יתר ואצל מטופלים עם uNAFLD. על פי החוקרים, הליקויים הללו קשורים לשינויים במאזן לפטין/אדיפונקטין ויכולים להיות מזוהים ללא פעולה פולשנית באמצעות בדיקת (13C)-MBT.

מקור: 

AgostinoDi Ciaula  et. al (2021) DOI: https://doi.org/10.1016/j.ejim.2021.03.036

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0953620521001084

נושאים קשורים:  מחקרים,  כבד שומני,  אדיפונקטין,  NAFLD
תגובות