מחקרים

מהי התועלת ב-CT ראש בעת שינוי חריף במצב ההכרה?

ממטא-אנליזה עולה כי קיים שימוש נרחב ב-CT ראש במטופלים עם שינויים חריפים במצב ההכרה שלא על רקע טראומה. על אף זאת, ניכר כי התועלת מבדיקה זו נמוכה במקרים הללו

21.12.2022, 16:00
תמונת CT של הראש (צילום: אילוסטרציה)

התועלת בבדיקת טומוגרפיה ממוחשבת (CT) של הראש בחולים עם שינוי חריף במצב ההכרה (AMS: altered mental status) שלא על רקע טראומה אינה ברורה דיה, אך ישנו שיעור גבוה של שימוש בבדיקה זו בקרב חולים אלו.

במחקר אשר ממצאיו פורסמו בכתב העת 'JAMA Network Open', מטרת החוקרים הייתה להעריך את השימוש ב-CT ראש (שיעור האירועים) בחולים עם AMS, ואת ההיארעות של ממצאים חיוביים במחקרים בהם ביצעו CT ראש.

לצורך כך, חוקרים ערכו חיפוש במסדי הנתונים PubMed/MEDLINE,י PubMed Central,יEmbase ו-CINAHL באמצעות פרמטרים בוליאניים מוגדרים מראש. בסקירה נכללו כל המחקרים אשר עמדו בקריטריוני ההכללה ופורסמו עד ל-31 בינואר 2022 וכלל זאת מחקרים קליניים אקראיים ומחקרי תצפית, עוקבה ומקרה-ביקורת. לא נכללו בסקירה תקצירי כנסים, סקירות, מכתבים, דיווחי מקרה, סדרות מקרים, סקירות ספרותיות ומטא-אנליזות. הסקירה הספרותית השיטתית בוצעה לפי הנחיות ה-Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-analyses. חילוץ הנתונים נעשה באופן בלתי תלוי על ידי שני סוקרים שונים. איגום הנתונים נערך באמצעות שיטת להשפעות אקראיות. תוצאי המחקר כללו את שיעור האירועים של השימוש ב-CT ראש בחולים עם AMS חריף שלא על רקע טראומה. שיעור אירועי ה-CT ראש ושיעור אירועי ה-CT ראש החיוביים חושבו עם רווח בר-סמך של 95%.

בסך הכל זוהו 9,338 מחקרים, כאשר 26 מתוכם נמצאו מתאימים לסקירה שיטתית ו-25 למטא-אנליזה. המחקרים במטא-האנליזה כללו בסך הכל 79,201 מטופלים. שיעור אירועי ה-CT ראש היה 94% (פרופורציה, 0.94; רווח בר-סמך של 95% 0.76-1.00), ושיעור אירועי ה-CT ראש החיובי היה 11% (פרופורציה, 0.11; רווח בר-סמך של 95% 0.07-0.15). נמצאה הטרוגניות מובהקת בין המחקרים שנכללו (I2 > 50%, P < .001), עבורם נעשה שימוש במודל של השפעות אקראיות. כמו כן, נמצאה הטיית פרסום מובהקת, אשר התבטאה באמצעות תרשים משפך א-סימטרי. לא נמצאה תנודה בתוצאות במהלך אנליזת הרגישות, מה שהבטיח את מהימנות הנתונים.

לסיכום, במטא-האנליזה אותה ערכו החוקרים נמצא כי שיעור השימוש ב-CT ראש בקרב מטופלים עם AMS חריף שלא על רקע טראומה היה גבוה מאוד, עם תועלת נמוכה. החוקרים מוסיפים כי קיים צורך בעריכת מחקרים רחבי היקף על מנת להנחות את קבלת ההחלטות הקליניות במצבים הללו.

מקור:

Acharya R, Kafle S, Shrestha DB, et al. Use of Computed Tomography of the Head in Patients With Acute Atraumatic Altered Mental StatusA Systematic Review and Meta-analysisJAMA Netw Open. 2022;5(11):e2242805. doi:10.1001/jamanetworkopen.2022.42805

נושאים קשורים:  מחקרים,  טומוגרפיה,  CT ראש,  הכרה,  טראומה
תגובות
21.12.2022, 23:05

11% חיובי זה די הרבה, במיוחד שמדובר בבדיקה זמינה במלר''ד עם עלות נמוכה , ונזק קרינתי לא משמעותי.
צריך לקחת בחשבון שממצא חיובי ב ct ראש משנה לחלוטין את ניהול המקרה, לפעמים מחייב העברה, משפיע על בדיקות נוספות כמו LP , מעבדות וטיפול אנטיביוטי, וכן על ניהול ל''ד במקרה של דימום. עם 11% בדיקות חיוביות אני לא מבין איך אפשר לחשוב לצמצם את הבדיקות.