חורף 2023. שינויים קיצוניים עוברים עלינו לאחרונה, רק דבר אחד לא משתנה — תנאי האשפוז שלהם זוכים אזרחי מדינת ישראל. מיהו שומר הסף של כבוד האדם במערכת הבריאות? למעשה, אין אחד כזה.
המחלקות הפנימיות של ישראל 2023 סובלות מצפיפות ומרעש, המסדרונות עמוסים בחולים, אין סף ואין רף למספר החולים במחלקה. חוק זכויות החולה נרמס ללא בושה. באין מיטות אשפוז ותקינה מתאימה (החסר ידוע ומתועד במשרד הבריאות) אנו חוצים יום יום את הסף של כבוד האדם, של כבוד המערכת. מערכת שמתייחסת כך לאזרחים מקבלת יחס דומה מאזרחיה — תובענות ואלימות.
מדינת ההיי־טק והסייבר כושלת במקום הכי פגיע, במקום שבו אזרח זקוק לטיפול רפואי באשפוז. לאזרחי המדינה מגיעים תנאי אשפוז הולמים, לא פחות מאשר לכל אח"מ
בשנת 2020, ערב עזיבת משרד הבריאות, פרסם מנכ"ל המשרד אז, משה בר סימן טוב, נוהל המגדיר את תנאי האשפוז במדינה וקבע 60 חודשים לביצועו. אשפוז בפרוזדורים נאסר על פי הנוהל, וכמוהו גם הנוהג הפסול של הוספת מיטה לא מתוקננת לחדר אשפוז — טריק הגורם לצפיפות ומגביר את הסכנה לזיהומים צולבים.
בשלוש השנים שחלפן מאז לא ננקט צעד אחד לקדם את דרישות הנוהל ועתה, עם חזרתו למשרד, יהיה על בר סימן טוב לפעול במרץ רב כדי לא לבייש את עצמו, את המשרד ואת המדינה. הוא מכיר היטב את המערכת, ולא מצא אותה בריאה או מתוקנת יותר כשחזר לעמוד בראשה.
מתבקש, שלא לומר מתחייב, לעמוד בסטנדרטים שהציב בשעתו: לשים קץ לאשפוז במסדרונות, לרמיסת התקינה ולרכיבה על גב עובדי מערכת הבריאות. אין תקנה למדינה שאינה מכבדת את התקינה שהיא עצמה קבעה; אין מזור למערכת שנשענת על מצפון עובדיה, שבזכותו הקריסה מאיימת לבוא אך לא באמת מתרחשת. מדינת ההיי־טק והסייבר כושלת במקום הכי פגיע, במקום שבו אזרח זקוק לטיפול רפואי באשפוז. לאזרחי המדינה מגיעים תנאי אשפוז הולמים, לא פחות מאשר לכל אח"מ.
ד"ר יונה קיטאי־כהן, מנהלת מחלקה פנימית במרכז הרפואי מאיר, כפר סבא