חדשות

ארה"ב: הנחיות קליניות ברפואה פנימית יכללו מעתה גם שיקול כלכלי

בהיעדר ביטוח בריאות ממלכתי, עלות הטיפולים הרפואיים בארה"ב גבוהה מאוד | הקולג' האמריקאי לרופאים פנימאים מאמץ גישה שבה לעלות הטיפול תהיה השפעה על בחירתו

עלות-תועלת בטיפולים רפואיים. אילוסטרציה

הקולג' האמריקאי לרופאים פנימאים (ACPי- American College of Physicians), הארגון המקצועי הגדול ביותר של רופאים פנימאים בארה"ב, פרסם מסגרת חדשה לכתיבת הנחיות קליניות, המשלבות בתוכן ניתוח של המרכיב הכלכלי בטיפול.

על פי ה-ACP, בשיטה זו, בנוסף לבדיקת היעילות הרפואית של הטיפולים, הארגון יתחשב מעתה גם בעלויות הטיפול, זאת על מנת לקדם טיפול שעלותו סבירה.

מטרת המסגרת היא לספק גישה אחידה ושיטתית לשילוב שיקולים כלכליים בתוך ההנחיות הקליניות. היא מציעה כלים ושיטות להערכת עלות-תועלת של התערבויות רפואיות שונות, מה שיכול לסייע לרופאים ולמקבלי החלטות בתחום הבריאות לקבל החלטות מושכלות יותר.

המסגרת פותחה מתוך הכרה בכך שהגידול בהוצאות הבריאות לא שיפר תוצאות בריאות מרכזיות, ושמטופלים בארה"ב חווים תחלואה גבוהה יותר ותוחלת חיים נמוכה יותר בהשוואה למדינות מפותחות אחרות.

הכותבים מציינים כי חשיבותה של מסגרת זו נובעת מהצורך הגובר בשקיפות ואחידות בשימוש בראיות כלכליות בקבלת החלטות רפואיות. בעידן שבו עלויות הבריאות ממשיכות לעלות ומערכות בריאות ברחבי העולם מתמודדות עם אתגרים תקציביים, היכולת לשקול היבטים כלכליים לצד שיקולים קליניים הופכת קריטית יותר מתמיד.

המסגרת החדשה מציעה מתודולוגיה סדורה להערכת ראיות כלכליות, כולל שיטות לניתוח עלות-תועלת, עלות-יעילות ועלות-תועלת יחסית. היא גם מספקת הנחיות לגבי האופן שבו יש לשלב מידע זה בתוך ההמלצות הקליניות, תוך שמירה על האיזון העדין בין שיקולים כלכליים לבין איכות הטיפול והתוצאות הקליניות.

המסגרת החדשה מדגישה את חשיבות השמירה על איזון בין שיקולים כלכליים לבין שיקולים קליניים ואתיים על מנת להימנע ממצב שבו שיקולים כלכליים יבואו על חשבון איכות הטיפול ויגרמו להחלטות שאינן בהכרח לטובת המטופל הבודד.

ד"ר אייזק אופול, נשיא ה-ACP, הסביר כי "עלות שירותי הבריאות למטופלים אינה בת קיימא ואינה בת השגה. מסגרת זו היא מרכיב קריטי בפיתוח הנחיות קליניות שמטרתן לספק הכוונה להמלצות המיטיבות עם המטופל, תוך שקילת העלות כגורם המוסיף נטל על מטופלינו".

במקרים שבהם יש כמה טיפולים שנותנים תוצאות רפואיות דומות, הוועדה הרפואית תוכל להמליץ על סדר עדיפויות ביניהם על פי העלות. חישוב מחירי הטיפולים יהיה גלוי וברור כדי שמטופלים יוכלו להבין ולקבל גישה לטיפולים הטובים ביותר. הארגון מאמין כי השיקול הכלכלי לא יהיה העיקרי - הרופאים תמיד יחפשו את הטיפול הטוב ביותר למטופל, אך העלות תהיה אחד הגורמים שישפיעו על חוזק ההמלצה או על העדפה בין טיפולים דומים.

בהיעדר ביטוח בריאות ממלכתי, כפי שקיים בישראל, עלות הטיפולים הרפואיים בארה"ב גבוהה מאוד והכנסת השיקול הכלכלי לבחירה בטיפול או בתרופה היא לכן שינוי מהותי ברפואה הפנימית בארה"ב.

פרופ' אבישי אליס, יו"ר האיגוד הישראלי לרפואה פנימית, אמר בתגובה כי "על רקע התקדמות הרפואה והמחקר, יש כיום מגוון רחב של טיפולים ותרופות שעלותם יקרה מאוד. בניגוד לארה"ב, הבקרה בארץ מתבצעת על ידי ועדת סל הבריאות. חברי הוועדה בוחנים תרופות וטיפולים על בסיס עלות-תועלת".

עם זאת, לדבריו, "קיימות תרופות חדשות ויקרות שזוכות ליחסי ציבור מרובים, אבל תרומתן הרפואית זניחה או מוטלת בספק. בכל מקרה, רבות מהתרופות שאינן נכנסות לסל הבסיסי ניתנות במסגרת הביטוחים המשלימים. זו ודאי אינה שיטה מושלמת", אומר פרופ' אליס, "עם זאת, האזרח הממוצע בארץ זוכה לקבל שירותי רפואה סבירים וטובים, אשר לרבים מהחולים בארה"ב אינם זמינים מפאת עלויות כלכליות".

נושאים קשורים:  רפואה פנימית,  ארה"ב,  עלות-תועלת,  מחירי תרופות,  מחירי ניתוחים,  חדשות,  פרופ' אביש אליס,  סל שירותי הבריאות
תגובות
אנונימי/ת
03.01.2025, 17:28

השיקול הכלכלי לגיטימי בכל מערכת.נכון לחשוב על הקופה הציבורית.כשיש גנריקה טובה -וזולה שמעותית-צריך לתת אותה.
בזריקות לעין אנטיvegf במחלת נוון רשתית למשל יש הבדלי עלות מטורפותתתת בין אבסטין לאייליה או לוסנטיס .