חדשות

מחקר בסורוקה: לנשים שחלו ברעלת היריון סיכון של 12.5% לפתח יתר-לחץ דם כרוני

עוד עלה מהמחקר כי נשים אלו נוטות להתאשפז יותר במחלקות פנימיות בהמשך חייהן

מעקב של יותר מעשר שנים אחר נשים שסבלו מרעלת היריון, גילה שיעור גבוה יותר של התפתחות יתר־לחץ דם כרוני וסיכון גבוה לאשפוזים בהמשך החיים, בעיקר במחלקות הפנימיות. המחקר נערך במרכז הרפואי "סורוקה" בשיתוף אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, ופרטיו פורסמו בגיליון ספטמבר של Journal of Maternal-Fetal Neonatal Medicine. עורכי המחקר היו פרופסור אייל שיינר, ד"ר מיקי שרף (מנהל סורוקה), ד"ר גיא שלום, ופרופסור אילנה שהם-ורדי מהמחלקה לאפידמיולוגיה והערכת שירותי בריאות באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. העבודה אף הוצגה בכנס המרכזי לרפואת אם-עובר (Society of maternal-fetal medicine) שנערך בדאלאס, טקסס.

פרופסור אייל שיינר (באדיבות בי"ח סורוקה)

פרופסור אייל שיינר (באדיבות בי"ח סורוקה)

פרופסור שיינר, רופא בכיר בחטיבה למיילדות וגינקולוגיה ויו"ר ועדת ההתמחות בבית החולים בבאר-שבע, הסביר כי רעלת היריון (פרה־אקלמפסיה) מופיעה בתקופת ההיריון אך ורק אצל נשים (ולא אצל יונקים אחרים). המחלה מתאפיינת ביתר לחץ־דם (מעל 140/90) בשילוב חלבון בשתן. היא עלולה להוביל לסיבוכים הקשורים בתפקוד מערכות שונות בגוף (כליות, מוח, שלייה, דם וכבד), לתחלואה ואף לתמותת האם ו/או העובר. התסמינים האופיינים של המחלה הם כאבי ראש, טשטוש ראייה, כאבים ברום הבטן, בצקות עקב צבירת נוזלים ועלייה חדה במשקל הגוף בעקבות הבצקות. סיבוך נוסף שעלול להופיע הוא התכווצויות כמו בהתקף אפילפטי.

המחלה קיבלה את שמה "רעלת היריון" כיוון שבעבר חשבו שהגורם לה הוא רעלן בגוף. כיום גורם המחלה עדיין איננו ידוע, והספרות הרפואית מרבה לעסוק בחקר גורמי הסיכון שלה. הדעה הרווחת כיום היא שחומר המופרש לגוף האישה מהשליה, הוא הגורם להופעת המחלה. אין ספק שהמחלה משויכת להיריון ובאופן יותר ספציפי לשליה. המחלה שכיחה יותר בקרב נשים בהיריון ראשון, בקרב יולדות צעירות מאוד או מבוגרות מאוד, בקרב נשים בהיריון מרובה עוברים, ובקרב נשים הסובלות מיתר לחץ־דם כרוני וממחלות רקע הפוגעות בכלי־הדם, כמו סוכרת טרום הריונית ומחלות כליה. עוד ידוע ממחקרים שונים כי המחלה חולפת לאחר הלידה. עד כה לא נבדקו ההשלכות ארוכות הטווח בקרב נשים שחלו ברעלת היריון.

במחקר החדש, יותר מ־2,000 יולדות שפיתחו רעלת היריון היו במעקב. קבוצת הביקורת כללה כ־20,000 יולדות ללא רעלת היריון. התברר מהמחקר כי לנשים שחלו ברעלת היריון סיכון של 12.5% לפתח הפרעת יתר־לחץ דם כרונית (לעומת 1% בלבד בקבוצת הביקורת). כמו כן שיעור האשפוזים (בעיקר במחלקות הפנימיות) כעבור שנים מההיריון, היה גבוה משמעותית בקרב יולדות שפיתחו רעלת היריון.

פרופסור שיינר: "המידע מהמחקר מצטרף לקבוצת פרסומים המראים שלא ניתן לנתק את תקופת ההיריון מיתר החיים, וכי למספר תופעות הריוניות יש משמעות גם בהמשך. היריון הוא תקופה שבה נשים נוטות יותר לבצע בדיקות. נשים שפיתחו רעלת היריון זקוקות למעקב לחץ־דם תקופתי כדי לאתר בזמן בעיות יתר לחץ־דם".

לתמצית הדיווח בכתב העת הרפואי

נושאים קשורים:  חדשות,  יתר לחץ דם,  פרופסור אייל שיינר,  רעלת היריון,  ד"ר מיקי שרף
תגובות