סוכרת

אין מקום לטיפול במעכב רנין כטיפול נוסף לחולי סוכרת

על פי תוצאות מחקר ALTITUDE, טיפול במעכב ישיר של רנין אינו יעיל כטיפול נוסף על טיפול החוסם את מערכת Renin-Angiotensin-Aldosterone במניעת תחלואה קרדיווסוקולארית או כלייתית של חולי סוכרת

מחקר ALTITUDE הוא מחקר שערכו ד"ר Parving ושותפיו באוניברסיטת קופנהגן בדנמרק, ונועד לבחון את יעילותו של aliskiren במניעת תחלואה כלייתית וקרדיווסקולארית בקרב חולי סוכרת הסובלים מפגיעה בכליות, aliskiren הוא מעכב ישיר של רנין (Renin), הניתן בנוסף לטיפול החוסם את מערכת Renin-Angiotensin-Aldosterone (כלומר מעכבי ACE או ARBs). השערת המחקר הייתה כי יעילותן של תרופות החוסמות את מערכת Renin-Angiotensin-Aldosterone מוגבלת בשל עלייה ברמת הרנין המתרחשת עקב החסימה, ולכן חסימת פעילות הרנין תוביל להגברת יעילות הטיפול. המחקר הופסק לפני כשנה, ותוצאותיו הוצגו לאחרונה במסגרת "שבוע הכליה" השנתי של איגוד הנפרולוגים בארה"ב.

ערכה ביתית לטיפול בסוכרת (אילוסטרציה)

ערכה ביתית לטיפול בסוכרת (אילוסטרציה)

המחקר כלל 8,561 משתתפים הסובלים מסוכרת ומפגיעה בכליות (GFR נמוך מ-60 מ"ל ל-1.73 מ"ר או מיקרואלבומינוריה), שהוקצו אקראית לטיפול ב-aliskiren במינון של 300 מ"ג ליממה או בפלסבו. משך המעקב הממוצע היה 32.9 חודשים. היארעותה של תוצאה עיקרית משולבת, שכללה התקף לב או שבץ, תחלואה כלייתית או מוות עקב גורם קרדיווסקולארי הייתה גבוהה יותר בקרב המטופלים ב-aliskiren (שיעור של 17.9%, לעומת 16.8% בקרב המטופלים בפלסבו, HR 1.08, 95%CI 0.98-1.20, P=0.142).

היארעות שבץ מוחי נמצאה אף היא גבוהה יותר בקרב המטופלים ב-aliskiren (היארעות של 3.4%, לעומת 2.7% בקרב מטופלים בפלסבו). ד"ר Parving אמר כי מדובר בממצא מפתיע, שכן תרופה להורדת לחץ הדם הובילה לעלייה בסיכון לשבץ מוחי. לדעתו התופעה ייחודית לאוכלוסיית הסובלים מסוכרת, שנראית אצלה הפרעה בבקרת זרימת הדם למוח. רופא נוסף, ד"ר מאן מאוניברסיטת מינכן, מסר כי תופעה דומה לא נראתה במחקר ONTARGET, שבו נבחן טיפול בשילוב של מעכב ACE עם ARB לעומת כל תרופה בנפרד בקרב משתתפים הסובלים מנפרופתיה סוכרתית.

נוסף לכך נראתה עלייה בהיארעות מוות עקב גורמים קרדיווסוקולאריים, החייאה, התקפי לב ואבחון מחלת כליה חמורה (end-stage) בקבוצת המטופלים ב-aliskiren. כמו כן נראתה בקבוצה זו שכיחות גבוהה יותר של היפרקלמיה – 39% בהשוואה ל-29% בקבוצת הפלסבו, ושכיחות היפרקלמיה חמורה הייתה 21% ו-16% בהתאמה. גם שכיחות גבוהה יותר של ירידה גבוהה מהרצוי בלחץ הדם (hypotension) נראתה בקבוצה זו.

החוקרים סיכמו כי התוצאות אינן תומכות בטיפול ב-aliskiren נוסף לטיפול המקובל בחסמי ACE או ARBs לחולי סוכרת הסובלים מפגיעה בכליות, וייתכן כי הטיפול אף גורם לנזק.

בעקבות המחקר הזהיר ה-FDA מפני שימוש ב-aliskiren במקביל לטיפול במעכבי ACE או ב-ARBs.

ערכה: ד"ר ורד פרכטר
מקורות:

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2012-11/ason-auo110212.php#

http://www.theheart.org/article/1437971.do

http://www.fda.gov/Safety/MedWatch/SafetyInformation/SafetyAlertsforHumanMedicalProducts/ucm301120.htm

נושאים קשורים:  סוכרת,  נפרולוגיה,  נפרופתיה,  ACE inhibitors,  aliskiren,  ARBs,  מחקרים
תגובות