שבץ

מסמך ראשון מסוגו בארה"ב: הנחיות למניעת מקרי שבץ בנשים

איגודי הלב (AHA) והשבץ (ASA) האמריקאיים פירסמו דו"ח המתייחס לסיכונים יחודיים לנשים: רעלת הריון, שימוש בגלולות, הפסקת מחזור ועוד

13.02.2014, 07:28

שבץ הוא גורם תחלואה ותמותה משמעותי. הוא פוגע בנשים באופן לא יחסי: יותר ממחצית ממקרי השבץ קורים בנשים ושכיחותו בקרב נשים נמצאת בעלייה. יחד עם זאת, עד היום טרם פורסם נייר המסכם את ההמלצות הנוגעות למניעת שבץ בנשים. מטרתו של נייר זה, שהתפרסם בכתב העת Stroke, היתה לציין גורמי סיכון יחודיים לנשים ולספק המלצות ייחודיות למניעת שבץ בנשים.

יל"ד בגיל הפוריות ובזמן הריון - יל"ד לפני הריון מעלה סיכון לרעלת הריון ולשבץ בזמן הריון. הריון כשלעצמו מעלה סיכון לשבץ, במיוחד בטרימסטר שלישי ומיד לאחר לידה בשל שינויים פיזיולוגיים. ההמלצות:

1. נשים עם יל"ד כרוני ראשוני או משני או סיפור של יל"ד הריוני בעבר צריכות לקחת אספירין במינון נמוך משבוע 12 ועד לידה.

2. יש לשקול מתן תוספת סידן (מעל 1 גר' ליום) לנשים שאינן צורכות מספיק סידן (פחות מ- 600 מ"ג ליום).

3. יש לטפל ביל"ד חמור בנשים בהריון - מתילדופה (אלדומין) , לבטלול (טרנדייט, gsk) וניפדיפין (ניפדיפין, אוסמואדלאט, פרסולאט) נראות בטוחות לשימוש. יש לשקול טיפול גם ביל"ד בינוני.

4. ישנה קונטרה-אינדיקציה לשימוש באתנולול (נורמיטן, נורמלול), חסמי ACE, חסמי ARB, ומעכבי רנין בהריון.

5. יש להמשיך טיפול בנשים עם יל"ד כרוני, תוך התאמות מינון, גם לאחר הריון. יש לעקוב אחר נשים שסבלו מרעלת הריון ולהעריך גורמי סיכון בשל סיכונן המוגבר ללקות בשבץ גם לאחר הריון.

פקקת ורידית מוחית - CVT - נפוצה יותר בקרב נשים. המלצות:

1. בנשים עם חשד ל- CVT יש לבצע בדיקות תקופתיות הכוללות ספירת דם, כימיה, PT , aPTT.

2. יש לסקור גורמי סיכון נוספים - שימוש באמצעי מניעה פומיים, מחלות דלקתיות, תהליכים זיהומיים, ומצבים מעודדי פקקת – סינדרום אנטיפוספוליפיד, חסר חלבון C/ S, פקטור V ליידן וכיוב'.

3. בנשים עם CVT משני לסיבה חולפת יש לטפל 3-6 חודשים, נשים עם CVT לא משני – יש לטפל 6-12 חודשים, נשים עם CVT חוזר, VTE לאחר CVT או CVT עם טרומבופיליה צריכות לקבל טיפול כל החיים בנוגדי ויטמין K. INR מטרה 2-3. ב- CVT בזמן הריון יש לטפל ב- LMWH ולהמשיך טיפול אנטי-קרישתי עד 6 שבועות אחריו.

אמצעי מניעה פומיים (OC) – מעלים פי 2 את הסיכון לשבץ איסכמי. הסיכון עולה בתוספת גיל, עישון, יל"ד, כאבי ראש מיגרנותיים, טרומבופיליה, סכרת, השמנת יתר. המלצות:

1. סביר לטפל אגרסיבית בנשים שבוחרות להשתמש ב- OCs ויש להן גורמי סיכון נוספים.

2. סקירה רוטינית לטרומבופיליות אינה מומלצת לפני תחילת טיפול ב- OCs בכל אישה.

3. מומלץ למדוד לחץ דם לפני התחלת טיפול ב- OCs.

בלות – נראה כי לאסטרוגן אנדוגני תפקיד מגן מפני שבץ וכי בלות מוקדמת מהווה גורם סיכון לשבץ. מנגד, טיפול הורמונלי חליפי (HT) לא נמצא כמגן מפני שבץ ואף בחלק מהמחקרים נמצא כגורם סיכון. אין להשתמש ב-HT למניעה ראשונית או שניונית של שבץ בנשים לאחר בלות.

מיגרנה עם אאורה – קשורה לסיכון מוגבר לשבץ בעיקר לפני גיל 55. יש לטפל בנשים אלו על מנת להפחית תדירות התקפים. הסיכון עולה עוד יותר בנוכחות עישון ולכן יש לעודד נשים אלו להפסיק לעשן.

השמנה, סינדרום X וסינדרום מטבולי – קשורים בסיכון מוגבר לשבץ. יש לעודד ולסייע לשינויים באורח חיים- המלצה לפעילות גופנית, הפסקת עישון ושינויים דיאטטיים.

פרפור פרוזדורים – מעלה סיכון לשבץ איסכמי פי 4-5. יש לכמת סיכון לשבץ תוך שימוש בכלים כמו CHADS2 ולטפל באנטיקואגולציה בהתאם. בדיקת תקופתית צריכה לכלול מישוש הדופק ואק"ג בהתאם, בנשים מבוגרות.

דיכאון וסטרס - מעלים סיכון לשבץ ונפוצים יותר בקרב נשים ויש לטפל בהתאם.

ערכה: ד"ר שירי אלפרט

מקור:
Bushnell C, McCullough LD, Awad IA, et al. Guidelines for the prevention of stroke in women: A statement for healthcare professionals from the American Heart Association/ American Stroke Association. Stroke. Published online February 6, 2014. Print ISSN: 0039-2499. Online ISSN: 1524-4628

נושאים קשורים:  שבץ,  נשים,  ארה"ב,  מסמך הנחיות,  מחקרים
תגובות