קשישים

חמישה טיפולים רפואיים שעדיף להימנע מהם בקרב חולים קשישים

במסגרת יוזמת Choosing Wisely, פורסמה רשימת בדיקות וטיפולים מהם יש להימנע; ביניהם: בדיקות סקר, ריסון וטיפול במעוררי-תיאבון

יוזמת Choosing Wisely של ה-American Board of Internal Medicine) ABIM) פועלת החל משנת 2012, במטרה להפחית שימוש-יתר בבדיקות ובהליכים רפואיים, ולסייע למטופלים בביצוע החלטות מודעות לגבי הטיפול הרפואי שהם מקבלים. במסגרת יוזמה זו פירסם אתר Medscape את המלצותיהם של איגודים רפואיים שונים בארה״ב לגבי מנהגים וטיפולים רווחים, שמומלץ להמנע מהם. במקרה זה פורסמו המלצות האיגוד לגריאטריה, עם הבהרות של נציג האיגוד, ד"ר פול מולהאוזן.

להלן ההמלצות:

1. המנעו מטיפול במעכבי כולין-אסטראז כטיפול בדמנציה, ללא ביצוע הערכה תקופתית של התועלת שבטיפול. הסיבה להמלצה זו היא, שהשפעתם של מעכבי כולין-אסטראז על מדדים כגון איכות חיי המטופל, הנטל על המטפלים ושיעור האשפוזים אינה מוכחת, למרות שבחלק מהמטופלים נראית תועלת מסוימת בטיפול. הטיפול מאושר על ידי ה-FDA לטיפול בדמנציה קלה עד בינונית וכן בינונית עד חמורה.

לפיכך, יש לשקול את התועלת שבטיפול לאחר תקופת טיפול מסוימת (ד"ר מולהאוזן ממליץ על תקופה של כ-12 שבועות) ולתכנן מראש את הפסקת הטיפול במדה שאינו יעיל. כמו כן, יש לכלול בתוכנית הטיפול תכנון של הטיפול בהמשך החיים, ושימוש באמצעים שאינם פרמקולוגיים כגון תזונה ופעילות גופנית.

2. המנעות מבדיקות סקר לאיתור סרטן השד, סרטן המעי הגס וסרטן הערמונית, המבוצעות מבלי לשקול את תוחלת חיי המטופל ואת הסיכון שבבדיקה והסיכון שבאבחון וטיפול יתר. הסיבה להמלצה היא שבגיל הקשיש, מספר הבדיקות הדרושות למניעת מקרה מוות אחד הוא גבוה יותר, והבדיקות כרוכות בסיכון לאבחון יתר ולטיפול יתר.

ההמלצה להמנעות מבדיקות אלה היא בעיקר במטופלים שתוחלת חייהם נמוכה מ-10 שנים. ד"ר מולהאוזן מכיר בכך שמדובר בהמלצה קשה ליישום, נוכח החיבה שרוחשת התרבות המערבית לבדיקות סקר. עם זאת הוא ממליץ לשוחח עם המטופלים על הסיכון והתועלת שבבדיקה לפני ביצועה.

3. המנעות מטיפול במעוררי-תיאבון ותוספים תזונתיים עתירי-קלוריות במטופלים קשישים הסובלים מאנורקסיה או קכקסיה. הסיבה להמלצה היא, שטיפול בתוספי מזון מביא לעלייה במשקל, אך לא נמצא קשור בתועלת קלינית כגון שיפור איכות החיים, המצב התפקודי או הנפשי או השרידות. מעוררי-תיאבון אינם מומלצים בטיפול בקשישים. ד"ר מולהאוזן סבור, כי ירידה במשקל נראית בקשישים רבים, ולמרות שבחלק מהמקרים מדובר בתהליך טבעי חשוב לברר את הסיבות לו, שכן במקרים רבים עומדים בבסיסו גורמים כגון ירידה בנגישות למזון עקב ירידה בעצמאות התפקודית, דיכאון או צריכת אלכוהול. יש לאתר גורמים אלו ולטפל בהם.

4. המנעות מתחילת טיפול בתרופות חדשות מבלי לבצע בחינה מדוקדקת של כלל הטיפול הרפואי. הסיבה להמלצה היא, שמטופלים קשישים נוטלים יותר תרופות, והטיפול בתרופות מרובות כרוך בסיכון מוגבר להיענות ירודה לטיפול וכן לתופעות לוואי או פגיעה קוגניטיבית, נפילות והידרדרות תפקודית.

בחינה מדוקדקת של כלל הטיפול מאפשרת זיהוי תרופות שהטיפול בהן מיותר, שהסיכון הכרוך בהן גבוה או אינטראקציות בין תרופתיות. ד"ר מולהאוזן ממליץ על שימוש ב-AGS Beers Criteria לזיהוי תרופות שהטיפול בהן אינו מומלץ בקשישים, ומכיר בכך שהמלצה זו אינה קלה ליישום.

5. המנעות מאמצעי ריסון גופניים כטיפול בתסמינים התנהגותיים בקשישים הסובלים מדליריום. הסיבה להמלצה זו היא, ששימוש באמצעים אלו עלול לגרום לפציעה או למוות ולהחמרה של אגיטציה ודליריום. לפיכך, יש לנקוט באמצעים אחרים - זיהוי וטיפול במצבים הגורמים למטופל אי נוחות, שינויים סביבתיים לשיפור התמצאות מרחבית וזמני שינה/ערות, קשר עם בני משפחה ואינטראקציה תומכת עם אנשי הצוות הרפואי.

השימוש באמצעי ריסון גופניים צריך להתבצע כמוצא אחרון בלבד, ויש להפסיקו בהקדם האפשרי. בשנה הקודמת המליץ ארגון הגריאטרים האמריקאי על המנעות מאמצעי ריסון כימיים, כגון שימוש בבבנזודיאזפינים ותרופות מרדימות אחרות כטיפול באגיטציה, דליריום ונדודי שינה.

ערכה: ד"ר ורד פרכטר

לקריאה נוספת לחצו כאן

נושאים קשורים:  קשישים,  דמנציה,  בדיקות סקר,  דליריום,  הנחיות,  המלצות,  מחקרים
תגובות
אדוארד זלסוב
06.03.2014, 21:22

אהבתי מאוד!
מתי משרד בריאות שלנו מוציא הנחיות שתואמות לגישה זו ויתן גיבוי לרופאים?