חדשות

בתי החולים "סורוקה" ו"בילינסון" בראש דירוג משרד הבריאות בנוגע לאיכות הטיפול

דו"ח משרד הבריאות דירג את בתיה"ח בארץ לפי שיעור ביצוע ארבע פרוצדורות חשובות - צנתור לב מהיר, מתן אספירין לחולי לב בשחרור, ניתוח בתוך 48 שעות של מפרק צוואר הירך ומתן אנטיביוטיקה לפני ניתוח מעי אלקטיבי; התוצאות מציגות פערים גדולים בין בתי החולים

המרכז רפואי סורוקה. צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

בתי החולים "סורוקה" בבאר-שבע ו"בילינסון" בפתח תקווה קיבלו את הציונים הגבוהים ביותר במדדי האיכות שנמדדו בבתי החולים הכלליים הגדולים ביותר בישראל; כך עולה מדו"ח ראשון מסוגו בישראל שפירסם אתמול (ד') משרד הבריאות.

ארבעת המדדים שנבחרו לראשונה למבדק הם: חלון הזמן לביצוע צנתור לב, מתן אספירין לחולה בעת שחרורו לאחר אוטם לב, ביצוע ניתוח בתוך 48 שעות מההגעה למיון במקרה של שבר במפרק צוואר הירך ומתן טיפול אנטיביוטי מניעתי לפני ניתוח מעי גס ו/או רקטום בחלון זמן של שעה אחת בלבד לפני ביצוע החתך הניתוחי.

הדו"ח הוכן במסגרת "התכנית הלאומית למדדי איכות בבתי החולים". זו הפעם הראשונה שנעשתה השוואה בין בתי החולים - ציבוריים ופרטיים - על-פי ארבעה מדדי איכות קליניים, מתוך 14 תחומים שנקבעו מראש למבדקים אלו. בשנים הקרובות בכוונת משרד הבריאות לבצע בדיקות לשאר המדדים.

סגן שר הבריאות יעקב ליצמן בעת הצגת הדו"ח על מדדי האיכות בבתי החולים בישראל (צילום: משרד הבריאות)

סגן שר הבריאות יעקב ליצמן בעת הצגת הדו"ח על מדדי האיכות בבתי החולים בישראל (צילום: משרד הבריאות)

כל הנתונים שהגיעו מבתי החולים מתייחסים לשנים 2014-2013. הדו"ח המסכם, בן 93 עמודים, הוכן בידי צוות שבראשו עמדה ד"ר ענת עקה-זוהר. על תוכנית "מדדי האיכות" הוחלט עוד ביוזמת המנכ"ל לשעבר של משרד הבריאות, פרופסור רוני גמזו. המטרה היא להציג את הנתונים ההשוואתיים כפרסום שקוף לציבור, אבל גם לדרבן את בתי החולים לשפר משמעותית את איכות השירותים המוענקים בהם.

בנושא הטיפול האנטיביוטי... נכללו גם שני בתי החולים הפרטיים, אסותא והרצליה מדיקל סניטר. שניהם לא עמדו ביעד שקבע משרד הבריאות

מהדו"ח עולה, כי רוב בתי החולים הכלליים אכן עמדו ביעדים שהציג להם משרד הבריאות לצורך המדד – וביניהם היו גם לא מעטים שאף רשמו ציונים גבוהים יחסית במדדים, בהשוואה בינלאומית. עם זאת, כפי שמציין הדו"ח, הציונים היו ברמה פחותה מהציונים במדדים דומים בארה"ב, בבריטניה ובאירלנד, למשל.

הדו"ח מתייחס בנפרד למרכזי-על (בתי החולים הגדולים), בתי חולים בינוניים בגודלם ובתי החולים הקטנים. ככלל, עולה מהדו"ח, בתי החולים של "כללית" רשמו את הציונים הגבוהים ביותר.

ואלו התוצאות:

- בצנתור לב דחוף היעד שנקבע היה, כי יש לבצעו בתוך 90 דקות מרגע הגעת חולה עם אוטם חד בלב למיון. רף היעד שנקבע במדד הוא עמידה בחלון זמן זה ב-70% מהמקרים. רציונל המדידה: ביצוע צנתור טיפולי דחוף (PCI) בתוך 90 דקות, לחולים עם אוטם מסוג ST–Elevation MI נמצא קשור באופן מובהק עם ירידה בשיעור התמותה והתחלואה.

בתי החולים המצטיינים ביעד המדד הזה בין מרכזי העל היו: "הדסה" עין כרם ו"סורוקה" (90%), "בילינסון" ו"איכילוב" (84%). שלושה בתי חולים לא עמדו ביעד - "אסף הרופא" (52%), "בני ציון" (63%) ו"וולפסון, (66%).

המצטיינים בין בתי החולים הבינוניים היו "מאיר" בכפר סבא (95%) ו"קפלן" ברחובות (94%). המצטיינים בבתי החולים הקטנים: "השרון" פתח תקווה (81%) ו"פורייה" טבריה (80%).

הציון הממוצע של כלל בתי החולים בישראל עמד במדד הזה על 79%. זהו שיפור לעומת הממוצע שנמדד בפיילוט בשנת 2013 (68%) - כאשר הנתונים נאספו בידי משרד הבריאות אך לא פורסמו.

הדו"ח מצביע על פער בין נשים לגברים. ב-2013, רק 56% מהנשים שנכללו באבחנה המדוברת עברו צנתור בתוך 90 דקות מרגע הגעתם לביה"ח, לעומת 70% מהגברים. ב-2014 פער זה הצטמצם אך עודנו קיים: 80% מהגברים עברו צנתור בתוך 90 דקות, לעומת 71% בלבד מהנשים. מחברי הדו"ח מסבירים, כי הפער בביצוע נובע כנראה מתסמינים לא ברורים של נשים המגיעות עם אירוע לבבי. מחברי הדו"ח קבעו כי הנושא דורש בירור מעמיק לצורך צמצום נוסף בפער.

ד"ר ענת עקה-זוהר, תמונת ראש (צילום: פרטי)

ד"ר ענת עקה-זוהר (צילום: פרטי)

- מתן אספירין לחולים שעברו אוטם חד בלב. המדד נקבע משום שטיפול זה מפחית בכ-20% את הסיכון להתקפי לב חוזרים ולתמותה. היעד הביצועי שנקבע למדד היה עמידה ב-95% מהמקרים. מרבית בתי החולים עמדו בו והשיגו ציונים גבוהים (96% בממוצע). שבעה בתי חולים לא עמדו ביעד שנקבע - "איכילוב" ו"ברזילי" (93%), "שיבא" (92%), "בני ציון" ו"אסף הרופא" (91%), בית החולים הסקוטי בנצרת (87%) ובית החולים המשפחה הקדושה (81%).

- ביצוע ניתוח בצוואר הירך בתוך 48 שעות מההגעה למיון במקרה של שבר בצוואר הירך. המדד נקבע משום שהדבר מוביל גם להפחתה בתחלואה, בסיבוכים ובמקרי מוות. היעד הביצועי עמד על 80% מהמקרים. שיעור הביצוע הממוצע שהושג במבדק הנוכחי בכל בתי החולים בארץ היה 79%.

תשעה בתי חולים לא עמדו ביעד שנקבע, כאשר את הציונים הנמוכים ביותר בנושא הזה רשמו (בשיעור עולה): "בני ציון" (51%) ו"שיבא" (60%). האחרים הם: "שערי צדק" (65%) "קפלן" (71%), "הדסה" הר הצופים (72%) , "הדסה" עין כרם (72%), "פורייה" (76%), "זיו" בצפת (77%) ורמב"ם (77%).

בתי החולים שהגיעו להישגים הגבוהים ביותר הם: "סורוקה" (89%) ו"בילינסון" (86%) בין מרכזי העל; "אסף הרופא" (91%) ו"הכרמל" (86%) בין בתי החולים הבינוניים-גדולים; ו"לניאדו" (98%) ו"השרון" (86%) בקרב בתי החולים הקטנים.

מהדו"ח עולה, כי 74% מהחולים ב-2013 נותחו בתוך 48 שעות כשהיה מדובר באמצע השבוע, ושיעור זה ירד ל-62% בסופי השבוע; שיפור חל ב-2014, כאשר היחס בין אמצע השבוע לסוף השבוע עמד על 82% לעומת 72%, בהתאמה.

"בדו"ח הודגש, כי בשנים הבאות יצטרפו מדי שנה 4 מדדים נוספים כמו בהקשר לטיפול בשבץ מוחי ובטיפול ביולדות"

המטופלים המגיעים בימים חמישי ושישי חשופים יותר לעיכוב בניתוח מעבר למועד היעד. נמצאו גם פערים בסוגי הניתוח השונים: רק 69% מהניתוחים להחלפת מפרק ירך מלאה מתבצעים במועד. בהחלפה חלקית של המפרק 78% מהניתוחים מבוצעים במועד. בקיבוע שבר, 81% מהניתוחים מתבצעים במועד.

- טיפול אנטיביוטי מניעתי (דרך הווריד) בתוך שעה בלבד לפני ניתוח אלקטיבי במעי הגס או ברקטום. טיפול זה נועד למנוע זיהומים בעת או לאחר הניתוח, משום שמתן אנטיביוטיקה סמוך מדי לתחילת הניתוח הוכחה כפחות אפקטיבית. היעד הביצועי שהציב משרד הבריאות לבתי החולים ב-2014 עמד על 85% מהמקרים. השיעור הממוצע שהושג היה רק 82%.

שיעור הביצוע הגבוה ביותר היה במשמרת הבוקר (83%). בשעות הערב עומד השיעור על 76% ובסופי השבוע רק על 75%. רציונל המדידה, נאמר בדו"ח: "מטרת הטיפול האנטיביוטי המניעתי להביא את הרקמות המנותחות לרוויה אנטיביוטית לפני ביצוע החתך, וכך להגן עליהן מפני חדירת זיהום במהלך הניתוח, כשהן חשופות. מחקרים רבים בעולם (עוד משנות ה 60 וה-70) הוכיחו שעיכוב במתן האנטיביוטיקה המניעתית מביא לאיבוד האפקט המגן מפני זיהומים לאחר הניתוח".

הדו"ח מציין, כי מבין החולים שעברו ניתוח לפרוסקופי, 83% קיבלו את האנטיביוטיקה המניעתית במועד, לעומת 80% מאלו שעברו ניתוח פתוח.
תשעה בתי חולים כלל לא השיגו את היעד על פי הנתונים: "רמב"ם" (64%), "ברזילי" (67%), "הרצליה מדיקל סנטר" (67%), "וולפסון" (72%), "אסותא" (73%), "בני ציון" (81%), "קפלן" (82%), "אסף הרופא" (83%) ו"שערי צדק" (84%).

לעומתם , בתי החולים שהגיעו להישגים הגבוהים ביותר במדד הזה היו: "הדסה" עין כרם (94%), "תל-אביב-איכילוב" ו"סורוקה" (88%) מבין מרכזי העל; "נהריה" (93%) ו"הלל יפה" (91%) מבין בתי החולים הבינוניים, ו"השרון" (89%) מבין בתי החולים הקטנים.

"מדידת איכות היא הכרחית"

ברשימת בתי החולים הגדולים, כאמור, "סורוקה" בבאר שבע ו"בילינסון" בפתח תקווה רשמו את הציונים הגבוהים ביותר בכל ארבעת המדדים. אחריהם ניצבים "הדסה" עין כרם ו"איכילוב-תל-אביב", (ציונים גבוהים מהרף בשלושה מארבעה מדדים) ו"שיבא" ו"רמב"ם" (ציונים גבוהים מהרף בשניים מארבעה מדדים). בית החולים "בני ציון" בחיפה לא עמד בשום יעד מבין ארבעת המדדים.

ברשימת בתי החולים הבינוניים, הציונים הגבוהים ביותר הוענקו ל"הלל יפה", "העמק", "נהריה", "הכרמל" ו"מאיר". ברשימת בתי החולים הקטנים: "לניאדו" בנתניה ו"השרון" בפתח תקווה.

בדו"ח מודגש, כי "מדידת האיכות במערכות הבריאות הכרחית כדי לשפר את הטיפול ולהביא לתוצאי בריאות טובים יותר. בעולם המערבי, בתי החולים נמדדים כך מאז שני עשורים. באוקטובר 2012 , פרסם ה-OECD דו"ח על מערכת הבריאות הישראלית, שבו קבע כי יש לפתח תכנית מדידה לאומית בבתי החולים. התכנית החלה בינואר 2013 . הפעלת התכנית נעשית באמצעות ועדה מייעצת, הבוחנת מידי שנה מדדי איכות בתחומים השונים ועל פי חשיבות כל נושא לרפואה, ועל סמך בסיס הראיות והנתונים הקיים בכל תחום. בחירת המדדים היא לגבי אלו שבהם קיים יחס ישיר מול התוצאה הקלינית, היתכנות המדידה, והיעדר פוטנציאל לנזק. מדובר בתכנית צומחת, כשמדי שנה מתווספים לה מדדים נוספים".

איסוף הנתונים נעשה כך שכל בתי החולים הנמדדים מדווחים לתוכנית אחת לרבעון. כ-20% מהנתונים המדווחים עוברים תיקוף מול הגיליון הרפואי של המטופל. לכל מדד נקבע יעד מטרה שאותו בתי החולים צריכים להשיג. היעדים יתעדכנו מדי שנה, עד להגעה ליעדי המדד המקובלים בעולם.

מהדו"ח עולה, כי העמידה ביעדים שהוצבו במדדי האיכות גבוהה יותר בשעות הבוקר לעומת הערב והלילה. כמו כן קיים פער ברור בין טיפולים הניתנים באמצע השבוע לעומת סוף השבוע.

מחברי הדו"ח מדגישים, כי רוב בתי החולים הגיעו להישגים מרשימים, ודאי בתקופה קצרה של שנתיים שבה הנהיג משרד הבריאות את התוכנית הלאומית למדדי האיכות. תוספת משאבים כספיים ותקינה ראויה של כוח אדם יביאו להישגים גדולים יותר, נכתב.

יש לציין, כי דו"ח מדדי האיכות ניפה נתונים מבתי חולים שבהם לא היו מספיק מקרים רפואיים במהלך השנה שנדגמה בהתאם לארבעת המדדים (פחות מ-30) כדי לבצע ניתוח סטטיסטי מהימן. עם זאת, בנושא הטיפול האנטיביוטי לפני ניתוח מעיים נכללו גם שני בתי החולים הפרטיים, אסותא והרצליה מדיקל סניטר. שניהם לא עמדו ביעד שקבע משרד הבריאות.

"נוסיף מדדי טיפול בשבץ וטיפול ביולדות"

בתדרוך לתקשורת בעת הצגת הדו"ח אמר סגן שר הבריאות, ח"כ יעקב ליצמן, כי הוא מתכוון להכליל במדדים הבאים את מדידת זמני ההמתנה בחדרי המיון, זמני המתנה לתורים לטיפולים וניתוחים וזמני ההמתנה לאמבולנסים. כמו כן, ייכלל בעתיד גם מדד להפחתת זיהומים נרכשים בבתי החולים.

ליצמן ציין, כי "תכנית מדדי האיכות" היא חשובה מאין כמוה ומטרתה "להטמיע ערכים של שקיפות ומדדי איכות במערכת הבריאות. אני גאה על התוצאה".

ד"ר ענת עקה-זוהר, מנהלת הפרויקט במשרד הבריאות, ציינה כי השיפור שחל בין 2013 (כשהתוצאות דאז לא פורסמו) לבין הדו"ח הנוכחי נובע מתשומת הלב שהנהלות בתי החולים נתנו למדד ולתהליכי התייעלות שיזמו כדי לעמוד ביעדי המדד. בדו"ח הודגש, כי בשנים הבאות יצטרפו מדי שנה 4 מדדים נוספים, כמו טיפול בשבץ מוחי וטיפול ביולדות.

בתי החולים הגיבו אתמול לתוצאות הדו"ח. לדברי "רמב"ם", "הנתונים מצביעים על תחומים שבהם נדרשת עבודה לשם שיפור, כמו גם על תחומים שבהם, אובייקטיבית, לבית חולים המשרת את כל אוכלוסיית הצפון, לגורמים כמו עומס רב על המחלקות יש השפעה על מדדי האיכות. רמב״ם יעשה כל מאמץ כדי להתקדם לחלקה העליון של טבלת מדדי האיכות של בתי החולים כבר בשנה הקרובה".

דוברות "שיבא" מסרה בתגובה: "המרכז הרפואי שיבא הוא בית חולים ענק, עמוס במקרים דחופים ומורכבים מכל הארץ. מעבר ל-20 חדרי ניתוח הפועלים במשך כל היום, מופעלים שני חדרי ניתוח בכל היממה למקרים דחופים שבהם מתבצעים ניתוחים שיכולים להתארך מאוד, מה שעלול להביא לעיכוב בניתוחים אחרים. אנו מקווים לקפיצת מדרגה בצמצום ההמתנות. אבל היא תלויה בתמיכת האוצר בהעסקת עוד אחיות בחדרי הניתוח ובמרדימים באופן שנוכל להפעיל חדר ניתוח שלישי לכל אורך היממה".

דוברות "אסותא" מסרה בתגובה: "אנו מברכים על יוזמת משרד הבריאות לשקף את נתוני בתי החולים, אולם יצוין שעוד במהלך הבדיקה העלנו בפני המשרד הסתייגויות לגבי אופן המדידה וקליטת הנתונים. יובהר: שיעור הזיהומים ב'אסותא' הוא מהנמוכים בארץ ונמצא במגמת שיפור - מה שנובע מפעילות אינטנסיבית יזומה בנושא".

ד"ר מיקי שרף, סמנכ"ל וראש חטיבת בתי החולים בכללית: "בבתי חולים של שירותי בריאות כללית מבוצעים מזה מספר שנים תהליכים חוצי-ארגון לשם קידום, ניהול ומדידת האיכות הרפואית. הצטיינות בתי החולים שלנו איננה מפתיעה. היא הושגה תודות למסירות יוצאת הדופן של הצוותים. על כך מגיעה להם תודה ענקית".

להורדת הדו"ח המלא לחצו כאן

נושאים קשורים:  חדשות,  משרד הבריאות,  התכנית הלאומית למדדי איכות בבתי החולים,  מדדי איכות,  צנתור,  שבר במפרק הירך,  אנטיביוטיקה,  טיפול מניעתי,  בתי החולים בישראל
תגובות
אנונימי/ת
27.06.2015, 16:39

כל הכבוד על השקיפות . חומר למחשבה .