חדשות

משרד הבריאות החל בפעילות למניעת רישום יתר של תרופות לקשישים

המשרד העביר דרישה לקופות החולים להגברת המודעות לתופעה, לאספקת טבלה מרוכזת למטופלים וליישם מערכת התראות ממוחשבת לרופאים בעניין

כדורים, תרופות בחלוקה לימים (צילום: אילוסטרציה)

משרד הבריאות הפיץ מסמך הנחיות חדש לקופות החולים, לבתי החולים ולרופאים, שמטרתו להזהיר מפני רישום תרופות מיותרות לאוכלוסיית בני ה-65 מעלה; כך דיווח היום אתר Ynet.

לפי הדיווח, הקופות נדרשות לנהל התראות ממוחשבות על טיפול מסוכן בקשיש, להדפיס טבלת טיפול תרופתי לכל קשיש הכוללת הוראות מדויקות לגבי המינונים, לתת הסברים על הטיפול ולקיים מעקב בנושאים אלו. טיפולי יתר תרופתיים, קבע המשרד, גורמים לא אחת לסיבוכים רפואיים.

בני 65 ומעלה מהווים כיום כ-10% מכלל האוכלוסייה אך צריכת התרופות שלהם היא פי 3 מחלקם באוכלוסייה. רבים מהם מטופלים במספר תרופות לאורך זמן, לטיפול במחלות כרוניות ומניעת החמרה או סיבוכים במצבם. ריבוי התרופות גורם לא רק לעלויות גבוהות למערכת הבריאות, אלא גם לסכנה לחיי המטופלים.

הקופות נדרשות ליישם התראות ממוחשבות שיופיעו על מחשבי הרופאים, כאשר קיימת התנגשות בין תרופות, חשד לשימוש יתר או מינון גבוה מדי.

בדיווח נמסר, כי משרד הבריאות עידכן שיעילותן ובטיחותן של מרבית התרופות שצורכים קשישים לא נחקרה במידה מספקת ולגבי בני 80 ומעלה - לא נחקרה כלל. במחקרי התרופות נכללו בעיקר מבוגרים מתחת לגיל 70, עצמאים, שמורים קוגניטיבית, ללא תסמינים גריאטריים ועם מיעוט מחלות כרוניות. במרבית המחקרים גם קיימת נטייה להתמקד באוכלוסייה הסובלת ממחלה אחת, כאשר בפועל מרבית המטופלים המבוגרים סובלים מכמה מחלות כרוניות בו זמנית.

בין התופעות שעלולות להיגרם בשם לקיחת תרופות רבות ומיותרות: נפילת לחץ דם, סחרחורת, חוסר שיווי משקל, הפרעות בהליכה, נפילות, שברים, בלבול, ישנוניות, ירידה קוגניטיבית, דיכאון, חסר תיאבון, ירידה במשקל ועצירות.

על פי נתונים מתוך מחקרים שנעשו בארה"ב, כ-34% מהמרשמים למבוגרים מיותרים. כ-35% מהקשישים סבלו מבעיות עקב נטילת תרופות רבות בו זמנית, וכשליש מהם נזקקו עקב כך לטיפול רפואי. כ-30-20% מהאשפוזים של קשישים קשורים להשפעות שליליות של תרופות. הסיכון לתגובות בין תרופותיות עולה מ-6% אצל חולים הנוטלים שתי תרופות בו זמנית, ל-50% אצל חולים שנוטלים חמש תרופות או יותר.

בדיווח נמסר עוד,כי משרד הבריאות טוען שתופעת ריבוי התרופות נובעת בין היתר מחוסר בקרה של רופאי המשפחה על הטיפול התרופתי, עקב עומס רב על הרופאים, ציפייה של המטופלים לקבל תרופה לכל בעיה, קניית תרופות עצמאית על ידי המטופלים לעתים בעידוד הרוקחים, אחסון לא מתאים של התרופות ואי תשומת לב לתאריך התפוגה. כתוצאה מעודף תרופות מוגברים בגוף הקשישים תהליכים שמגבירים את הסיכון לתופעות לוואי חמורות כמו בעיות בתפקוד הכבד והכליות.

במסמך ההנחיות נקבע, כי כל מטופל יקבל דף מידע סטנדרטי ובו ריכוז מכלול הטיפול התרופתי בו בטבלה המרכזת את רשימת התרופות הכרוניות ותרופות נוספות שהמטופל נוטל בקביעות או מעת לעת. בכל שורה יירשם במסמך שמה המסחרי והגנרי של התרופה, מטרת הטיפול, דרכי הנטילה הנדרשות, המעקב הנדרש מהמטופל (בדיקות מעבדה תקופתיות, זיהוי תסמינים ותופעות לוואי מסוכנות) ודיווח מיידי עליהן לרופא המטפל.

כמו כן נמסר בדיווח, כי משרד הבריאות ביקש מקופות החולים לקיים הכשרות תקופתיות של הרופאים בתחום הטיפול בקשיש והטיפול התרופתי. הקופות נדרשות לארגן את רשימת התרופות בתיקו הרפואי הממוחשב של כל מטופל לפי "משפחות ייעודיות" כך שיקל הזיהוי על מתן שתי תרופות מאותה משפחה. הן גם יהיו מסודרות ברשימה לפי מקבצי האבחנות הרפואיות שבגינן הן נרשמו למטופל ובכך תתייעל גישת הרופא למיידע, יקוצר הזמן הנדרש לו כדי לבצע הערכה תרופתית ואיתור בעיות בטיפול התרופתי.

הקופות נדרשו ליישם התראות ממוחשבות שיופיעו על מחשבי הרופאים, כאשר קיימת התנגשות בין תרופות, חשד לשימוש יתר או מינון גבוה מדי. ההתראה תופיע על מסך המחשב מיד כשהרופא יתחיל ברישום תרופה חדשה או הארכת תוקף של התרופות שהמטופל מקבל באורח שגרתי. מערכת כזו כבר מתופעלת בחלק מקופות החולים ובתי החולים.

בתי החולים נדרשו גם להתריע לרופאי המשפחה במכתב השחרור של המטופל, על טיפול יתר בתרופות או התנגשות בין תרופות. בכל מקרה שבו אותר חשד לשימוש לא מושכל בתרופות אצל קשישים, יועבר דיווח מידי על כך לרופא המשפחה.

נושאים קשורים:  חדשות,  תרופות,  רישום-יתר,  קשישים,  משרד הבריאות,  קופות החולים
תגובות
אנונימי/ת
20.03.2017, 20:06

יוזמה ברוכה, יש להחיל חובה זו גם על התוכנה הרפואית המשרתת את רופאי "הדיור המוגן" התוכנה נקראת "אבות"

אנונימי/ת
20.03.2017, 23:55

בס"ד
צעד חשוב בכיוון הנכון לקראת ירידה בתחלואה יאטרוגנית הנפוצה יחסית באוכלוסיה המבוגרת, ירידה בפוליפרמסיה על סיבוכיה וחסכון לאומי משצעותי.