דעות

ממה יותר נפגעים היום בישראל, מרקטות או מזיהומים נרכשים בבתי החולים?

"הייתי עם התושבים בפריפריה בתקופות ירי רקטות, חוויתי הקשיים והפוסט טראומה. אבל ההזנחה והעליבות בולטות דווקא בחיי היומיום השקטים: במערכת הבריאות אלה השירותים הרפואיים החסרים"

הבית במושב משמרות לאחר נפילת הטיל. צילום: גילי יערי/ פלאש 90

רקטה אחת לשרון (לא לשדרות חס וחלילה) וכבר הוסטה תשומת הלב לקראת הבחירות הקרבות מהנושאים החברתיים. נכון, זה לא מתקבל על הדעת וגם היו נפגעים. אבל בואו נודה על העובדות: ממה יותר נפגעים היום בארץ? מרקטות או מזיהומים נרכשים בבתי חולים ומטעויות רפואיות בגלל מחסור בכוח אדם ובמשאבים במערכת הבריאות? מרקטות או מתאונות דרכים במדינה שתשתיות התחבורה הציבורית בה מוזנחות? מרקטות או מזיהום אוויר שנגרם מבצע כסף תאגידי ומאי אכיפה על ידי רשויות איכות הסביבה? מרקטות או מטיפול לקוי של רשויות רווחה ומשטרה מוחלשות שאינן נותנות מענה לעוני ולמצוקת הנשים במגזר הערבי? התשובות ברורות.

זה אינו אתר פוליטי ואין הכוונה כאן להמליץ במי לבחור. אבל פוליטיקה, בהגדרתה, עוסקת בחלוקת המשאבים בחברה. ולנו כרופאים צריך להיות אכפת שהבריאות על כל מרכיביה תקבל יותר מ-%7.5 מהתמ"ג. מרכיבי הבריאות, בל נשכח, אינן רק טיפול רפואי. טיפול רפואי אינו אפילו המרכיב העיקרי בבריאות. הבריאות תלויה קשר הדוק להתנהגות האישית, לנסיבות החברתיות, לגנטיקה ולאיכות הסביבה.

מודל פקטורים הכרחיים לבריאות

אי השוויון בישראל הוא מהגבוהים בעולם. מרבית קוראי האתר הזה, רופאים כמוני, נמצאים במצב כלכלי סביר. כרופאים שכלל התושבים מגיעים אליהם לקבל טיפול אנחנו במיוחד צריכים להיות ערים לבועה שמתוכה אנחנו מביטים בחברה שלנו.

כמי שניהל מחוזות של קופות חולים בצפון ובדרום הייתי עם התושבים בפריפריה בתקופות של ירי רקטות, חוויתי את הקשיים והייתי עד לפוסט טראומה. אבל ההזנחה והעליבות בולטות במיוחד דווקא בחיי היומיום השקטים: במערכת הבריאות אלה השירותים הרפואיים החסרים והרחוקים. המחסור והעומס גורמים לשחיקת הצוותים כפי שהוכח בסקר השחיקה של משרד הבריאות, שטרם זכה להתייחסות ראויה, והאלימות המתגברת במוסדות רפואה היא קצה הספקטרום של חוסר האונים של המטופלים למול התורים והבירוקרטיה.

בנוסף, קיימת בפריפריה תלות מוחלטת ברפואה הציבורית החסרה אל מול היכולת, הכלכלית והגיאוגרפית, של האוכלוסיה במרכז הארץ לגשר על הפערים ברפואה הציבורית על ידי צריכה של רפואה פרטית. גם בתשתיות הציבוריות האחרות ההזנחה זועקת לשמים - ברווחה, בחינוך, בתחבורה.

כל אלה אינם גזירת גורל. התברכנו במערכת הבריאות ובמערכות הציבוריות האחרות בכוח אדם מקצועי ואיכותי מאוד, שיכול לפרוח ולתת המון בהינתן התנאים הדרושים. פוליטיקה, כאמור, משמעותה חלוקת המשאבים במדינה, והבחירות הן הבחירה שלנו בסדר העדיפות הנכון בעינינו. באין איום קיומי על ישראל מבחוץ, האיום העיקרי על ישראל בשנים הקרובות הוא התפוררות חברתית מבפנים.

איני יודע במי לבחור, אני רק יכול להמליץ, בדרך האלימינציה המוכרת לנו מהאבחון הרפואי, במי לא לבחור: במפלגות השלטון הנוכחי שהזניחו את הבריאות ושאר התשתיות ומינו להנהלות משרדי הממשלה יסמנים חסרי עמוד שדרה מקצועי. במפלגות הסקטוריאליות הדואגות רק לצאן מרעיתן ולא לכלל החברה ובמפלגות שכדי לאחוז בהגה השלטון ישלמו כספים קואליציוניים שאמורים להגיע לשיקום ופיתוח התשתיות הציבוריות.

במפגש "בוחרים בריאות", שארגנו המכון הלאומי למדיניות בריאות והאיגוד למינהל רפואי עם נציגי המפלגות שהציגו את תכניותיהם בתחום הבריאות, היה אחד שאמר דברי טעם: נציג מפלגה קטנה, חולה בסרטן ריאות גרורתי, שחווה את המערכת שלנו מקרוב. היה עצוב לראות עד כמה שאר נבחרי העם מנותקים מהמציאות שאנו מכירים מקרוב. כשנבחרי העם ויקיריהם מטופלים ברפואה הפרטית או מקבלים יחס VIP ברפואה הציבורית (מפני שאנחנו מאפשרים את זה), הם אינם יודעים מה באמת צריך. במפגש הופרחו הבטחות יפות שלא יהיו רלבנטיות יום אחרי הבחירות.

ובכל זאת, למי כן להצביע? אולי להתחיל היכן שניתן לזהות אנשים ישרים שאכפת להם, שמחוברים למציאות, שמכירים את הדור הצעיר שמחפש איכות בחיי היומיום ומשמעות ושמוכנים להקשיב לאנשי המקצוע. הכרחי להחזיר את הבריאות והחברה לסדר היום הציבורי לקראת הבחירות, ולהצביע לפי מה שחשוב.

נושאים קשורים:  ד"ר יואב יחזקאלי,  דעות,  חדשות,  בחירות 2019,  פריפריה
תגובות