חדשות

דו"ח טאוב: מצוקת אשפוז חמורה בישראל

ישראל במקום הלפני אחרון במדינות ה-OECD בתפוסת המיטות, שתי מיטות לכל אלף נפש ומרחק הגעה ניכר של תושבי הצפון למרכז רפואי ארצי | פרופ' דב צ'רניחובסקי, ממחברי הדו"ח: "מערכת הבריאות עובדת בצורה לא יעילה"

מיטת אשפוז במחלקה פנימית. צילום אילוסטרציה

מרכז טאוב לחקר המדיניות הכלכלית פרסם הבוקר (ה') את דו"ח "תמונת המצב של מערכת האשפוז הכללי בישראל", מסמך בן 40 עמודים, שבו הובא ניתוח הנתונים על מצוקת האשפוז בשלוש השנים האחרונות.

במערכת האשפוז הכללי בישראל מטופלים מדי שנה כ-1.1 מיליון איש והדו"ח עליו חתומים פרופ' דב צ'רניחובסקי ורועי כפיר מציג כשלים מערכתיים בתכנון המערכת, בתקצובה ובהסדרתה על ידי המדינה, למול הצרכים ההולכים וגדלים של אוכלוסיה גדלה וגם מזדקנת.

הדו"ח מצביע על כך  שמספר המיטות לאוכלוסיה בישראל הוא נמוך יחסית לשאר מדינות ה-OECD, שקיימת אי יעילות בגודלם של בתי החולים הכלליים ובפיזורם ברחבי הארץ ועל פערים ניכרים בנגישות לשירותי אשפוז שבין מרכז הארץ לבין הפריפריה.

על פי נתוני ה-OECD שהוצגו בדו"ח, בישראל 2.2 מיטות אשפוז כללי על כל 1,000 איש, לעומת 3.6 מיטות בממוצע במדינות ה-OECD ו-4.1 במדינות אירופה שבהן, בדומה לישראל, אספקת השירותים נעשית באמצעות קופות חולים.

ההוצאה הלאומית על אשפוז נכון לשנת 2014 בישראל היא 1.9% - מתחת לממוצע במדינות ה-OECD שהוא 2.3%.

נכון לשנת 2016, ישראל נמצאת אחרי אירלנד מבחינת תפוסת המיטות, עם תפוסה של 94% במיטות האשפוז הכללי בעוד ממוצע מדינות הארגון הוא 75%.

הדו"ח מציג פערים במרחק ההגעה הממוצע בקילומטרים של תושבים למוסדות האשפוז: תושבי צפון הארץ צריכים לנסוע 132.9 ק"מ בממוצע כדי להגיע למרכז הרפואי הארצי הקרוב ביותר בעוד שבדרום הם ייאלצו לנסוע 92.2 ק"מ בממוצע אל מרכז ארצי - פער ניכר לעומת תושב תל אביב שייסע כ-30 ק"מ עד לבית החולים הקרוב ביותר או תושב ירושלים שייסע 37.4 ק"מ בממוצע עד להגעת לבית חולים שהוא מרכז רפואי ארצי.

פרופ' צ'רניחובסקי, מנהל תכנית מדיניות הבריאות במרכז טאוב, אמר: "יש לנו בעיה חמורה במיקומנו אל מול מדינות ה-OECD. מצד אחד משך האשפוז בישראל קצר יותר אולם אנו מנצלים את המיטות מעבר לגבול היכולת והמשמעות היא שלמערכת אין גמישות. היא לא יכולה לספוג מצבי חירום והשילוב של הנתונים הללו מתבטא בתורים הארוכים.

"גם אם יתווספו עוד מיטות לבתי החולים, ייתכן שהמצב לא ישתנה כיוון שהמערכת עובדת בצורה לא יעילה. היא  יכולה לשפר את עצמה גם עם מספר המיטות הקיים. למשל, על ידי הוספת משמרות לאנשי הצוות, שיפור הטיפול בקהילה שיסית את המטופלים לשם במקום לאשפוז ותיקון מערכת התמריצים של המדינה המעודדת תפוסה מלאה במיטות בתי החולים".

פורום החירום הלאומי "5 מיליארד לבריאות" המאגד 60 ארגוני רופאים, איגודי בריאות ועמותות חולים, מסר בתגובה: "הדו"ח מחזק את מסקנות ועדת החקירה האזרחית של השופטות ד" אבניאלי-לויט שעסק בשיקום מערכת הבריאות. המסמך מוכיח שוב כי המדיניות התקציבית של הממשלה לתחום הבריאות כשלה והביאה את מדינת ישראל להפר את מחויבותה לאזרחיה על פי חוק ביטוח הבריאות הממלכתי .

"לא ניתן להתעלם מהעובדה שאם יש למדינת ישראל מיליארדי שקלים כדי לבזבז על בחירות נוספות ומיותרות - קריסתה של מערכת הבריאות איננה מקרית אלא תוצאה של יד מכוונת".

נושאים קשורים:  דו"ח מכון טאוב,  פרופ' דב צ'רניחובסקי,  מצוקת אשפוז,  מערכת הבריאות,  חדשות,  OECD
תגובות
19.07.2019, 12:48

מה? תוך זמן כל כך קצר הפסקנו להיות מהטובים בעולם?