סוכרת

ההשפעה של empagliflozin על תוצאים קרדיווסקולריים וכלייתיים בקרב חולים עם OSA

בתת אנליזה זו של מחקר ה-EMPA-REG נמצא כי שימוש ב-empagliflozin הינו בעל השפעה מיטיבה על גורמי סיכון ותוצאים קרדיווסקולריים וכלייתיים ללא תלות בקיומה של OSA ובנוסף, יכול להפחית את הסיכון להתפתחות חדשה של OSA

11.01.2021, 16:39
דום נשימה חסימתי בשינה (צילום: שאטרסטוק)

במאמר שפורסם לאחרונה בכתב העת Diabetes Care, נבחנה ההשפעה של empagliflozin על היארעות של דום נשימה חסימתי בשינה (OSA) ועל תוצאים מטבוליים, קרדיווסקולריים וכלייתיים בקרב משתתפי מחקר ה-EMPA-REG. במחקר השתתפו 7,020 אנשים כאשר מתוכם 391 (5.6%) היו עם OSA בתחילת המחקר.

כלל המשתתפים סבלו ממחלה קרדיווסקולרית ומסוכרת סוג 2 וחולקו באופן אקראי לקבל empagliflozinי10 או 25 מ"ג או אינבו בנוסף לטיפול ל-standard of care.

שיעור גבוה יותר של משתתפים עם OSA סבלו מהשמנת יתר חולנית לעומת משתתפים ללא OSAי(55% לעומת 18%). השמנת יתר חולנית הוגדרה כ-BMI הגדול מ-35 ק"ג/מטר רבוע.

תוצאות:

  • במחקר נמצא כי לאחר זמן מעקב חציוני של 3.1 שנים, empagliflozin הובילה לירידה דומה ב-HbA1C, היקף מותניים ויתר לחץ דם בקרב משתתפים עם וללא OSA. יתרה מזאת, הטיפול עם empagliflozin הוביל לירידה גדולה יותר במשקל באנשים עם OSA לעומת אלו ללא OSA.
  • הירידה הממוצעת במשקל באנשים עם OSA הייתה 9 ק"ג לעומת 1.9 ק"ג באנשים ללא OSA.
  • בנוסף, נמצא כי ההיארעות של אירועים קרדיווסקולריים שליליים, תמותה קרדיווסקולרית, אשפוזים בגין אי ספיקת לב והיארעות או החמרה של נפרופתיה בקבוצת האינבו הייתה פי 1.2-2 גדולה יותר באנשים עם OSA לעומת אלו ללא OSA.
  • Empagliflozin הפחית באופן מובהק את הסיכון לכלל התוצאים השליליים ללא תלות בסטטוס OSAי(Pintercation>0.05 עבור כל התוצאים).
  • 50 משתתפים דיווחו על אבחנה חדשה של OSA במהלך שבעת הימים לאחר הפסקת ושימוש ב-empagliflozin הפחית את הסיכון להופעת OSA (יחס סיכונים 48; רווח בר-סמך 95%: 0.27-0.83).

מסקנות

  • החוקרים מסכמים כי בקרב משתתפי מחקר ה-EMPA-REG, לאנשים עם OSA יש נטל גבוה יותר של קומורבידיות והיארעות גבוהה יותר של תחלואה קרדיווסקולרית וכלייתית.
  • שימוש ב-empagliflozin הינו בעל השפעה מיטיבה על גורמי סיכון ותוצאים קרדיווסקולריים וכלייתיים ללא תלות בקיומה של OSA.
  • בנוסף, שימוש ב-empagliflozin יכול להפחית את הסיכון להתפתחות חדשה של OSA.

מקור: 

 Neeland, I.J. et al. (2020) Diabetes Care. 43(12), 3007

copyright (c) 20201 Boehringer Ingelheim Israel Ltd. All rights reserved. SC-IL-00793

נושאים קשורים:  סוכרת,  אמפגליפלוזין,  דום נשימה חסימתי בשינה,  תוצאים כלייתיים,  תוצאים קרדיווסקולריים,  מחקרים,  מעכבי SGLT2