COVID-19 בישראל

במערכת הרפואה חוששים מהיום שאחרי הקורונה: "כבר שכחו אותנו"

הרופאים והאחיות חוששים שיחד עם דעיכת המגיפה ייעלמו ההבטחות והתקציבים שניתנו לחיזוק מערכת הבריאות ובראשם הגדלת תקנים ותוספת מיטות טיפול נמרץ

בית חולים, מיטות אשפוז. צילום: פלאש 90

הרופאים הפנימאים, רופאי טיפול נמרץ, מתמחים, אחיות ופסיכיאטרים הביעו חשש שככל שתדעך מגיפת הקורונה ייעלמו עימה גם תקציבים, תקנים, מיטות והבטחות רבות אחרות שהרופאים והאחיות קיבלו מהמדינה במהלך "שנת הקורונה". כמעט כל הסקטורים במערכת הבריאות חוששים שמקבלי ההחלטות פשוט יזנחו אותם. סימנים ראשונים לכך: בעיותיה האקוטיות של מערכת הבריאות אינן מוזכרות במגעים שמקיימים ראשי המפלגות בעיצומו של המשבר והפלונטר הפוליטי הנוכחי.

הבוקר (ג') הביא אדיר ינקו ב-ynet מדברי כמה מבכירי מערכת הרפואה החוששים מפני "היום שאחרי הקורונה".  בדיווחו צוטטו: יו"ר האיגוד לרפואה פנימית פרופ' אבישי אליס, מנהל רמב"ם ד"ר  מיקי הלברטל, יו"ר האיגוד לפסיכיאטריה ד"ר צבי פישל, יו"ר ארגון המתמחים מרשם ד"ר ריי ביטון ויו"ר הסתדרות האחים והאחיות אילנה כהן. הם אמרו: "עולה החשש שהקורונה תיקח עימה את כל ההבטחות, לרבות הגדלת התקנים, תוספת מיטות טיפול נמרץ ותקציבים אחרים שניתנו למערכת לצורך המלחמה בנגיף הקורונה".

פרופ' אליס: "לא ברור אם התקנים שנוספו יישמרו מאחר שהוגדרו כייעודיים למחלקות הפנימיות קורונה ונקבע שהם זמניים עד יוני 2021. נדרשים תקני קבע רבים גם לטיפול במחלימי קורונה בגלל תופעות הפוסט קורונה. את שר הבריאות אדלשטיין לא ראינו ולא שמענו מעולם. עם מנכ"ל משרדו פרופ' חזי לוי הצלחנו לדבר אלא פעמיים בלבד ולאחר תחינות ובקשות. לא היה עימו דו שיח מכוון. החשש: שום לקח לא נלמד ודבר לא ישתנה."

פרופ' אליס תובע ליישם את מסקנות ועדת טור כספא שקבעה את מספר התקנים הנדרש בכל מחלקה פנימית. "חלפו כמעט שנתיים מאז שהוגשו המסקנות ולא נעשה דבר", אמר. "לכן עולה החשש האמיתי שישכחו אותנו. אנחנו על סף נקודת רתיחה".

ד"ר הלברטל: "באוקטובר פנינו מנהלי בתי החולים למשרד הבריאות בדרישה להוסיף 321 מיטות טיפול נמרץ. בבתי החולים יהיו בעתיד יותר חולים מורכבים שהטיפול בהם מחייב  מיטות טיפול נמרץ וצוות מקצועי שמתמחה בכך ליד כל מיטה אלא שיש מחסור ניכר במיטות אלו. האירוע נגמר אבל 'בעלי הסמכות' רוצים להחזיר את המערכת למה שהיה קודם. כבר שכחו".

בהיעדר תקציב מדינה כי אין ממשלה לא נחתם עדיין הסכם שכר קיבוצי חדש עם הרופאים. תוקפו של הקודם פג בסוף 2019. אחת הבעיות המרכזיות הקשורות בו: סוגיית משך התורנויות של המתמחים. ד"ר ביטון, יו"ר "מרשם", הביעה חשש שהמשבר הפוליטי יחמיר עוד יותר את מצב המתמחים. בימים קרובים, הודיעה, תוגש עתירה לבג"ץ כדי למנוע את הארכת ההיתר הזמני להעסקת המתמחים במתכונת הנוכחית. "נהיה מוכנים להפעיל את כל האמצעים העומדים לרשותנו ואנו נערכים גם לשביתה כללית.התחושה שלנו: השתמשו במשבר הקורונה כדי למסמס אותנו".

גם אילנה כהן הביעה חשש מאובדן תקנים קבועים. "אם לא ייתנו כוח אדם - זו תהיה בכייה לדורות", הזהירה. "שלא תהיה אי הבנה: אנחנו לא מוכנות לחזור אחורה. האחיות לא נחוצות רק לקורונה אלא גם לשנים הבאות. לא יעלה על הדעת שהתקנים הזמניים יילקחו. אם שר האוצר לא יעמוד במחויבותו, זו תהיה טרגדיה. הגיע הזמן שכל מערכת הבריאות תגיד: עד כאן, לא עוד!".

ד"ר פישל הזהיר שדעיכת הקורונה תביא לפניות רבות יותר לטיפול נפשי. "כבר עתה רואים הצפה של המרפאות הפסיכיאטריות והצפי שהיא תימשך". הפסיכיאטרים תובעים להאריך ב־20% את שעות הטיפול, להרחיב את מתן שירותי החירום, להגדיל את יכולת הקליטה של החולים היותר קשים – "אלה שנותרו במחלקות עמוסות משום שאין לאן להעבירם כי מסגרות שיקומיות מעדיפות שלא לקבל אותם".

נושאים קשורים:  תקציב לבריאות,  חדשות,  פרופ' אבישי אליס,  ד"ר מיקי הלברטל,  ד"ר צבי פישל,  מיטות טיפול נמרץ,  תקנים,  ד"ר ריי ביטון,  19-COVID
תגובות